Børn 1-6 år

Du er her: Forside \ Symptomer \ Børn 1-6 år
Symptomer ved børn på 1-6 år
Fald, uheld og motoriske problemer

Af kiropraktor Mette Højberg, specialist i behandling af børn og spædbørn

Fald eller andre uheld

I denne aldersgruppe ser jeg ofte børn, der er faldet og derefter er begyndt at klage over smerter.

Det behøver ikke være smerter i ryg eller nakke, selvom jeg selvfølgelig oftest ser dette – nogle gange viser problemet sig ved, at barnet ikke vil støtte på det ene ben noget af tiden, det går med den ene fod drejet ud ” a la Charlie Chaplin”, det vil pludselig ikke trille eller har svært ved at holde balancen, når det cykler.

Hvis man har udelukket, at problemet skyldes et brud, en forstuvning af et led, eller blå mærker efter et slag på musklen, og symptomerne fortsætter ud over et par dage, vil jeg anbefale, at barnet bliver undersøgt.

Rigtig ofte opdager jeg ved undersøgelse af barnet, at det har forstrakt eller på anden måde irriteret et led og/eller muskler og ledbånd i enten bækken eller ryg.

Behandlingen af børn ved fald eller andre uheld/skader er meget blid og rolig, og indebærer ikke ”knæk”. Børn er meget nemme patienter på den måde, at de reagerer meget hurtigt på behandlingen, så derfor vil 1-2 gange ofte være nok.

Motoriske problemer

En anden gruppe børn er dem, der ofte støder ind i ting, vælter glasset med mælk, har en generelt dårlig motorik. De snubler ofte og løber lidt klodset og bryder sig ikke om at udfordre sig selv i forbindelse med aktiv leg såsom klatring, løb, cykling, balancelege osv. Forældre og børnehavepersonale vil ofte blive frustrerede over barnet – og barnet frustreret over ”ikke at kunne”.

Disse børn viser sig ofte at have vænnet sig til at have en uhensigtsmæssig holdning, hvorved deres balance konstant ”forvirres”.

Kroppen fungerer på den måde, at balancen for en del styres af ens øjne. Det betyder, at øjnene skal være horisontale for at man kan bruge sin krop optimalt (prøv selv, hvor svært det er at gå på line med hovedet hældende til den ene side og modsatte skulder trukket op!). For at kunne få øjnene horisontale bliver barnet måske nødt til at holde hovedet lidt skævt, hvorved det trækker den ene skulder lidt op. Således opstår der en lille sidekrumning i ryggen, som så igen kan irritere nederst i lænden.

Barnet vil i sådanne tilfælde have svært ved at stole på sin krops signaler; øjnene fortæller hjernen, at kroppen er lige, men skuldrene, som styrer armene, fortæller, at de ikke er på niveau. Altimens får hjernen fra nederste del af ryggen signaler om, at ryggen er ude af balance – det modsatte af den information, skuldrene sender, da kroppen har dannet en lille krumning for at kunne holde ligevægten.

Årsagerne kan være mange – lige fra et fald, til at barnet altid ligger og vrider sig op i det ene hjørne af sengen, når det sover, eller ved som lille at have haft en ubehandlet favoritholdning til den ene side osv.

Heldigvis reagerer børn for det meste rigtig godt på at blive behandlet. Det er utroligt dejligt at se sådan et barn komme ind og stolt vise, at det nu kan hoppe på et ben og for øvrigt skrabte knæet, da det skulle ned fra det allerhøjeste klatrestativ!

Behandling af motoriske problemer vil tit være et lidt længere forløb, hvor barnet først ses et par gange med en uges mellemrum, og derefter nogle gange til kontrol med stadig længere mellemrum.

Læs mere om behandling af børn ved kiropraktor

Har du spørgsmål til symptomer ved børn i alderen 1-6 år?

Kontakt klinikken via vores formular, mail eller telefon.