Diskusprolaps

Du er her: Forside \ Symptomer \ Diskusprolaps
Diskusprolaps
Symptomerne på diskusprolaps kan være meget forskelligartede

Ved en diskusprolaps bliver den bløde kerne i bruskskiven mellem to ryghvirvler presset ud bagtil, hvorved den kommer til at presse på og irritere den nerve, der kommer ud på bagsiden af ryghvirvlerne. Generne følger nervens anatomiske forløb og giver oftest dybe, brændende og jagende smerter og/eller føleforstyrrelser i huden, som fx nedsat følesans eller sovende fornemmelser. Er nervetrykket meget stort, kan det medføre lammelser i de muskler, nerven forsyner.

Risikoen for diskusprolaps afhænger blandt andet af vævsstyrken og er derfor til en vis grad arvelig. Forskellige former for overbelastning kan medføre diskusskade. Skader i bruskskiverne opstår, når kroppens belastning overskrider den styrke, der er i diskus; især tunge løft i kombination med vrid er særligt slemme.

Symptomer på diskusprolaps

Symptomerne på diskusprolaps kan være meget forskelligartede. En undersøgelse har endda vist, at ca 1/3 af alle personer over 40 år, uden rygsmerter, viste sig at have en diskusprolaps, da de blev MR-scannet.

Det mest typiske symptom på en diskusprolaps er rygsmerter med kraftige smerter i et ben, ned langs det område, som den irriterede nerve forsyner. Ofte mærker man først rygsmerterne, hvorefter bensmerterne tiltager i løbet af dage til uger. Smerten er ofte jagende helt ud til underben og fødder og forværres ved at nyse, hoste og presse.

Mennesker med en diskusprolaps er ofte meget smerteplagede og vil have brug for smertestillende medicin. Nattesøvnen vil ofte værre forstyrret af smerte og uro i lænd og ben.

Undersøgelse af diskusprolaps

Det er vigtigt at blive grundig undersøgt, hvis man frygter at have en diskusprolaps, så den rette behandling kan iværksættes. Ofte vil en klinisk undersøgelse kunne af- eller bekræfte mistanken om en prolaps. I nogle tilfælde vil en MR-scanning være nødvendig for at kunne stille diagnosen. Man kan ikke se en diskusprolaps på et røntgenbillede.

Oftest kommer diskuspatienter sig godt med smertelindring, aflastning af ryggen, manuel behandling og træning. Der vil typisk være tale om et længere behandlingsforløb, idet der er sket en vævsskade, som skal hele ligesom et knoglebrud.

I tilfælde af nedsat føleevne og/eller kraft i benet vil en operation eventuelt være nødvendig. Kiropraktoren holder igennem hele behandlingsforløbet øje med disse symptomer og sørger for den relevante henvisning, såfremt dette skulle blive nødvendigt.

Læs om behandling ved kiropraktor

Har du spørgsmål vedrørende diskusprolaps?

Kontakt klinikken via vores formular, mail eller telefon.