Bækken

Du er her: Forside \ Symptomer \ Bækken
Bækkensmerter
Bækkensmerter kan opstå hos gravide men også efter dårlige vaner.

Sakro-iliaka-syndrom

Lige under den nederste lændehvirvel er bækkenleddene. De sidder mellem korsbenet og hoftebenene. På den yderste side af hoftebenene sidder hofteleddet.

Der kan opstå nedsat bevægelighed eller låsning af disse led, med deraf følgende ømhed og stramhed i muskulaturen i baldeområdet samt den nederste del af lænden.

Årsager til bækkensmerter:

  • en uhensigtsmæssig siddestilling med benene trukket op i ”havfruestilling” eller med krydsede knæ
  • et vrid, idet man står ud af bilen
  • skæve løft, fx idet man bærer en tung pose i den ene arm.

Ligeledes kan dårlige vaner, så som at stå og hvile på det ene ben, medføre en irritation i skaro-iliaka-leddet.

Symptomer på bækkensmerter:
Symptomerne på en sådan irritation/låsning er smerter lokaliseret i balden, ofte med udstråling op til lænden og ned i låret i samme side. Symptomerne vil ofte være værre, idet man rejser sig eller skal dreje kroppen, og man vil ofte mærke lindring, når man går lidt. Ved smerter i lænd/balde med udstråling til benet er der sjældent tale om en diskusprolaps – irritation af sakro-iliaka-leddet og/eller den nederste del af lænderyggen forekommer langt hyppigere.

Smerter fra halebenet

Disse opstår oftest efter et fald direkte på bagdelen eller efter et hårdt stød, fx hvis man støder sit haleben på kanten af cykelsadlen. I nogle tilfælde oplever man også halebenssmerter efter en hård fødsel.

Halebenssmerter kan være meget generede i dagligdagen, da halebenet ud over at være særdeles følsomt også bliver belastet, når man sidder, hoster, nyser og presser. Ofte må personer med smerter fra halebenet sidde på en speciel pude med et hul i midten eller en badering for at kunne holde smerten ud.

Umiddelbart efter at skaden er opstået, er det vigtigt at give ro, aflastning og om muligt køle området ned. Varer smerterne ved mere end en lille uges tid, er det fornuftigt at få en kiropraktor til at undersøge området.

Behandling:
Behandlingen vil rette sig imod at afspænde led og muskler i området samt normalisere leddets funktion. Dette forgår i langt de fleste tilfælde ved blide tryk og træk omkring halebenet (uden på undertøjet), samt evt. behandling af bækkenleddene.

Bækkensmerter hos gravide

Når du bliver gravid, og maven vokser, ændrer kroppens tyngdepunkt sig, og belastningen på rygsøjlen og korsbenet øges. Derudover forårsager hormonelle forandringer under graviditeten en løshed i leddene og i bækkenet. For det meste er der imidlertid ikke tale om decideret bækkenløsning – så skal løsheden være meget kraftig, og smerterne vil forekomme både bagtil, over lænden, og foran, ved skambenet. Lænde- og bækkensmerter under en graviditet skyldes typisk en fastlåsning af bækkenleddene, hvilket opleves som jag af smerte i enten en eller begge sider af lænden. Smerterne stråler ofte ned mod ballerne eller om mod lysken. De bliver ofte værre, ved at man sidder ned eller rejser sig op.

Kiropraktisk behandling er en blid og behagelig og for barnet fuldstændig sikker måde at afhjælpe af bækkensmerter hos gravide.

Har du spørgsmål vedrørende bækkensymptomer?

Kontakt klinikken via vores formular, mail eller telefon.