Spædbørn

Du er her: Forside \ Symptomer \ Spædbørn
Symptomer ved spædbørn
Behandling i Aarhus

Af kiropraktor Mette Højberg, børnekiropraktor

Hvad er Kolik?

Mange tror, at et barn eller en baby, der har kolik, har fået en diagnose på, ”hvad det fejler”, men faktisk er det ikke sådan. Betegnelsen kolik dækker over uforklarlige grådanfald hos normale, raske børn, varende mere end 3 timer, mindst 3 gange om ugen, i mindst 3 uger. Det er desværre også en skrøne, at alle kolikbabyer får det godt ved 3-måneders alderen, idet undersøgelser viser at dette kun er tilfældet ved ca 50% af alle børn.

Ordet kolik siger altså intet om årsagen til gråden og utilpasheden. Det er derfor vigtigt at undersøge barnet grundigt, for at finde årsagen til problemet.

Baseret på nye undersøgelser forventes det, at det kun er ca 2% af kolikbørn, der har komælksallergi. Nogle få procent vil have reflux som årsag, andre irritation af mave/tarm pga. penicillinbrug. I ca 6-10% af tilfældene vil øresmerter være årsag til problemet.

Mange forældre har, når de kommer til mig, været ved deres praktiserende læge, som ikke har kunnet sætte en finger på, hvad der er galt, og barnet har så fået ”kolik”-diagnosen.

Hvilke symptomer oplever jeg på klinikken?

Når jeg ser de helt små babyer, er de typisk under 3 måneder. I rigtig mange tilfælde ser jeg, at babyen udviser tegn på smerte. Det trækker benene op under sig, går bagover i bro, fægter vildt med arme og ben. Forældrene fortæller, at babyen sover dårligt, er generelt utilfreds og svært at trøste og vil være på arm hele tiden. Nogle gange ligger det afslappet på armen det ene øjeblik, og skriger så pludselig det næste, som om man pludselig har gjort det ondt.
Amningen foregår også ofte med afbrydelser; babyen slipper brystet og vrider sig. Presser næsten konstant og prutter meget. Sådanne børn trækker sig også tit fra kontakt og orker ikke at blive puslet/snakket/leget med. Søvnen er ofte enten meget kortvarig, hvorefter babyen vågner med et skrig – eller der er længere søvnperioder, men barnet skal ofte vugges, og ligger og presser og “grynter”. Fælles i alle tilfælde er, at forældrene er ved at gå til af bekymring, søvnmangel og stress.

Meget ofte finder jeg ved undersøgelse af barnet, at det har en favoritstilling, ligger med hovedet eller kroppen skævt, vrider nakken bagover. Nogle babyer ligger meget flot på maven med højt løftet hoved. Forældrene er ofte stolte over dette og fortæller, at det har barnet gjort næsten siden fødslen. For mig er dette dog ikke et positivt tegn – et barn, der ligger sådan, gerne og længe, har ofte en anspændthed i muskelsystemet, som irriterer og ikke er alderssvarende. En del af disse børn vælter konsekvent til den samme side når de ligger på maven
En del børn “flyver” også, dvs. de ligger på maven med begge arme ud til siden, i stedet for at støtte på dem. Dette er også en uhensigstmæssig og meget fysisk anstrengende stilling at ligge i.

Kun hvis min undersøgelse viser, at der kan ligge problemer i muskler og/eller led til grund for symptomerne, påbegynder jeg den kiropraktiske behandling.

Book en tid hos en kiropraktor her. 

Har du spørgsmål til spædbørnssymptomer?

Kontakt klinikken via vores formular, mail eller telefon.