Fod og ankel

Du er her: Forside \ Symptomer \ Fod og ankel
Smerter i fod og ankel
Behandling i Aarhus

Forringede og begrænsede mekaniske forhold i foden og anklen kan være årsag til en række smertetilstande, herunder bl.a. forfodsnedfald og hælsporer samt akillessene- og skinnebensbetændelse. Det ses ofte, at problemer i foden breder sig opefter med tiden.

I denne artikel kan du læse om smerter under foden og problemer med akillessenen og anklen.

Forstuvet ankel

Ankelforstuvninger kan efterlade stivhed i fodleddene, hvilket kan resultere i smerter og nedsat funktion. Ofte opleves der imidlertid ingen symptomer ved sådanne stivheder; de medfører blot en tilstand, hvor fodens afsæt ved især løb bliver mindre kraftfuldt. Disse ændringer sker typisk så gradvist, at man løbende vænner sig til dem og ikke registrerer et problem. Først når problemet behandles, bemærker man det.

Behandling af forstuvninger er vigtig, da der efter den første skade kan opstå en forøget tendens til gentagne forstuvninger og forvridninger – en tendens, som kan reduceres markant med den rette behandling.

Hælspore – Smerter under foden

Under hælen og foden findes hulfodssenen, som er en anatomisk forlængelse af akillessenen. Hulfodssenen kan blive betændt, hvilket medfører smerter under hælen, ofte ind mod indersiden af trædepuden.

Betændelse i hulfodssenen behandles ved aflastning ved hjælp af hælindlæg og øvelser. Ved særligt slemme tilfælde kan der behandles med injektioner af binyrebarkhormon.

Mange har hælspore uden at have smerter under foden, og man er i dag gået væk fra at fjerne hælsporen ved operation. Har du smerter, som du tror hænger sammen med hælspore, er det en god ide at blive undersøgt.

Nedsunken forfod

Nedsunken forfod skyldes ofte fodtøj, der er for smalt eller har for høje hæle, og medfører smerter i leddene mellem tæer og mellemfodsknoglerne. Graviditet kan være medvirkende til nedsunken forfod, fordi kroppens led bliver blødere, man tager på i vægt over kort tid. Derudover spiller alder, betydelig overvægt og diverse medfødte forhold også en rolle for udvikling af nedsunken forfod.

Kiropraktisk behandling kan tit afhjælpe generne i forbindelse med nedsunken forfod, gerne i kombination med valg af korrekt, støttende fodtøj og indlæg med god svangstøtte.

Læs mere om behandling ved kiropraktor

Akillessenen

Smerter fra akillessenen er almindelige, særligt ved store belastninger i forbindelse med løb eller anden sport. Betændelse kan opstå i selve senen eller i dens tilhæftning, og der kan forekomme hævelse, irritation og forandringer i senen eller i en slimsæk under akillessenen.

Akillesseneproblemer behandles forskelligt alt efter, hvad der er årsagen til smerterne.

SuperSole

Som certificerede SuperSole-behandlere kan Højbjergklinikkens fysioterapeuter hjælpe dig med forebyggelse og behandling af en række fodrelaterede problemer vha. de avancerede SuperSole-indlægssåler.

Læs mere om SuperSole.

Læs mere om behandling ved fysioterapeut

Har du spørgsmål vedrørende smerter i fod og ankel?

Kontakt klinikken via vores formular, mail eller telefon.