Skulder og arm

Du er her: Forside \ Symptomer \ Skulder og arm
Smerter i skulder og arm
Behandling hos fysioterapeut og kiropraktor.

Akut opståede skader, som fx efter et fald eller en sportsskade, kan være lette at afgrænse, diagnosticerere og behandle. Har symptomerne været der i længere tid, ser vi til gengæld ofte, at de spreder sig til andre områder. Fx kan et overbelastet håndled sagtens være årsagen til en tennisalbue eller golfalbue, da musklerne, der styrer håndleddet, fæster på indersiden og ydersiden af albue. Disse skader ses nogle gange efter fald, men oftest efter ensidigt gentagende arbejde som fx muse-/tastearbejde.

De klassiske albueproblemer, med irritation eller overbelasting/betændelse af muskelfæsterne på indersiden af albuen, kendes som golfalbue. Problemer på ydersiden af albuen kaldes tennisalbue. Smerter i disse områder kan også være forårsaget af problemer i nakkehvirvelsøjlen, skulderen eller håndleddet.

Skulderen – det mest bevægelige led

Skulderen er det mest bevægelige led i kroppen. En egenskab, der også gør skulderen meget udsat og sårbar. Skulderen kan bevæges så meget, at der i nogle stillinger, fx med armene over hovedet, er så dårlige pladsforhold, at slimsæk og/eller sener kommer under pres. Arbejder man meget med armene løftet, fx som frisør, tømrer mv., kan der opstå irritation i form af hævede sener eller slimsække. Det irriterede væv vil lettere blive irriteteret igen, og derved opstår en ond cirkel, som kan være meget svær at komme ud af.

Ensidigt gentagende arbejde kan også skabe disse former for indeklemningssyndrom/impingement i skulderen. Muskulære eller ledmæssige ubalancer i nakke, brystryg eller skulderen giver ofte også disse problmer.

Øvrige årsager til skuldersmerter

Øvrige årsager til skuldersmerter kan være rotatorcufflæsion, slidgigt i skulderen samt ‘frossen skulder’.

Betegnelsen ‘frossen skulder’ bruges ofte, når der er nedsat bevægelighed i skulderen, men bør faktisk kun benyttes, når bevægeligheden er ekstremt indskrænket. Årsagen til frossen skulder er ukendt, men det forventes, at lidelsen skyldes en irritationstilstand i skulderledkapslen, der får den til at trække sig sammen. Dette medfører meget nedsat bevægelighed i skulderen, i alle retninger, og giver ofte kraftige smerter, når man forsøger at bevæge skulderen.

Arm- og skuldersmerter kan også skyldes refererede smerter eller udstrålende smerter fra nakkens små led eller muskler. Disse smerter kan stamme fra problemer i brystryggen og/eller ribbensleddene.

En diskusprolaps i nakken vil typisk også give armsmerter. Symptomerne kan også komme fra de indre organer – mest kendt er nok hjertekramper med smerter til skulder og arm.

Undersøgelse af skulder

Mange skulderproblemer kan diagnosticeres efter en grundig sygehistorie og undersøgelse. Er dette ikke tilstrækkeligt, er ultralydsskanning den foretrunkne billeddiagnostiske undersøgelse, men der bruges også røntgen og MR. Det er derfor meget vigtigt, at der bliver lavet en grundig sygehistorie samt en klinisk undersøgelse for at stille den rette diagnose og efterfølgende igangsætte en effektiv behandling.

Læs om behandling ved kiropraktor

Læs om behandling ved fysioterapeut

Har du spørgsmål vedrørende smerter i skulder og arm?

Kontakt klinikken via vores formular, mail eller telefon.